רופאי עיניים רבים שפוגשים פציינטים עם שעורה בעין, שנוטה להיות כרונית, נתקלים לא פעם בשאלה האם ישנן דרכים למנוע הופעת שעורה בעין. כדי לענות על השאלה יש להסביר קודם מהי שעורה בעין ומדוע היא נוצרת.
מהי שעורה בעין?
שעורה בעין היא אבצס שנוצר בבלוטת שומן בעפעף. הבלוטה נסתמת בדרך כלל ומנקזת אליה נוזלים. הופעת האבצס כואבת לרוב, בשל הצטברות המוגלה באזור כה רגיש כמו גבול העפעף. בדרך כלל המקום ייראה אדום ונפוח ובקצה הנפיחות תופיע נקודה צהבהבה. טיפול נכון יוכל לרפא את המקום תוך מספר ימים, אך טיפול שגוי עלול להחמיר את המצב עוד יותר ועל כן חשוב מאד להקפיד על ההוראות ולהתייעץ על כך עם רופא עיניים. טיפול נכון יכול למנוע את הופעת השעורה ובמקרה שהיא תופיע לאפשר החלמה מהירה ואפקטיבית.
מעניין. ואיך אפשר למנוע שעורה בעין?
ישנן מספר פעולות פשוטות שהקפדה עליהן יכולה לצמצם משמעותית את הסיכוי להופעת שעורה בעין:
- לשמור על ניקיון העיניים והעפעפיים בפרט בעזרת מגבונים מיוחדים המיועדים לאזור. את המגבונים הללו ניתן להשיג בכל בתי המרקחת.
- עיסוי עדין של אזור העפעפיים כדי לנקז נוזלים.
- שימוש בקומפרסים חמימים כדי לרכך את האזור. ניתן לטבול מגבת במין חמים או להניח על העין ביצה קשה חמה עטופה בבד או במגבת. יש להיזהר מכוויה בעין.
אנשים שסובלים באופן כרוני משעורה בעין יקבלו לעתים המלצה מהרופא ליטול כדורי אנטיביוטיקה כדי למנוע את השעורה בעין.
שעורה כלואה, יש דבר כזה?
כן. בהחלט. לפעמים, אחרי שהשעורה בעין החלימה עשויה להיוותר בעפעף מעין נפיחות לא דלקתית שנקראת כלזיון, או שעורה כלואה. אלה בעצם משקעים של רקמה שנוצר בה נמק ושל מעין הפרשה שומנית שנשארו כלואים בבלוטת העפעף. בדרך כלל נפיחות כזאת אינה אמורה לכאוב.
יש עוד תופעות שדומות לשעורה בעין?
כן. ולכן כדאי מאד ללכת להיבדק אצל רופא עיניים כשיש חשד לשעורה בעין. גם גידול בעפעפיים יכול להתחיל בנפיחות בגבול העפעף, ממש כמו בשעורה. לכן, חשוב לקבל אבחון לבעיה ולגשת מיד לטיפול בה.
במקרים בהם הטיפול הנהוג בשעורה בעין, כמו הנחת קופרסים חמים ומריחת משחה עם סטרואידים לא מראה תוצאות אפקטיביות והנפיחות בעפעף לא נרגעת, חוזרת לאחר זמן מה באותו מהמקום או מופיעה לפתע אצל מי שלא סבל בעבר משעורה בעין, ישנו סיכוי שאכן מדובר בגידול או בבעיה רפואית אחרת. על כן, הבדיקה אצל רופא העיניים חשובה באופן מיוחד.